panevritmia.info Практика

Практика

Кога се играе Паневритмия?

Паневритмия се играе от 22 март до 22 септември (важи за северното полукълбо на планетата) рано сутрин (най-добре веднага след изгрева на слънцето и не по-късно от 12 часа на обяд).


             Къде е най-подходящо да се играе?

Сред природата на чист въздух, на красиво равно място, по възможност на трева.


Кой може да играе Паневритмия?

Паневритмията е достъпна за всички възрасти. Няма ограничения относно пола, расата, образованието, социалната и религиозната принадлежност. Тя е колективна практика и за постигането на общата хармония всеки дава своя принос, като проявява уважение към другите участници и принципно единомислие с тях.

Паневритмията е важна част от учението на Учителя Беинса Дуно и е от полза участниците да се запознаят с основните принципи на учението му. Един от тези основни принципи е принципа на ненасилието, като един от начините той да бъде изразен на практика е вегетарианството.

Как да се науча да играя Паневритмия?

Ние ви препоръчваме първо да посетите курс по Паневритмия за начинаещи. Това е най-добрият за вас и за другите практикуващи начин да се включите в кръга на Паневритмията. Ако се включите неподготвени ще имате много по-малък ефект от заниманията, а и може да влошите общото изпълнение на Паневритмията.


Кой може да смята, че е научил Паневритмия?

Паневритмията е не само физическа, но и духовна практика с голяма дълбочина и необозрими възможности за развитие на практикуващите, при което те винаги намират да учат още нещо в нея и за нея. Паневритмия се учи цял живот.

За начало е достатъчно да сте научили упражненията в курс за начинаещи, за да се включите спокойно в кръга на Паневритмията.

Как трябва да играем Паневритмия?

Човек пристъпва към кръга на Паневритмията с благоговение и чувство за свещенодействие.

По време на игра е желателно умът да е концентриран върху самото изпълнение и възвишените идеи, вложени във всяко паневритмично упражнение. Разсейването на ума със странични мисли и грижи намалява ефекта на упражненията.

Любовта е движещата сила на Паневритмията. Естествено е нейните упражнения да се изпълняват с радост и е обичайно да предизвикват добро настроение. Паневритмичните упражнения са ефективно средство за трансформиране на негативни емоционални състояния в позитивни.

Състояние на душата – да играеш с радост, с благоговение, сякаш благославяш.

Движенията на тялото в Паневритмията трябва да са ритмични, пластични, точни, плавни, съответни на музиката, осъзнати, свободни и естествени. Ходенето по време на Паневритмия винаги става с докосване до земята първо на пръстите, а после на цялото стъпало, което изисква съзнателна промяна в двигателния навик на обикновеното ходене. В следствие на това след известно време походката става по-лека и по-красива. Намалява се сътресението на гръбнака и главата, което се предава и на мозъчните центрове. Придобива се изправена и стегната осанка.

Постигането на тези изисквания в пълнота изисква години редовна практика, но води до значително увеличаване на ефекта от изпълнението и си заслужава усилието.

Какво е облеклото за Паневритмия?

При ежедневно изпълнение, когато участниците са на работа непосредствено след Паневритмия и няма възможност да се преобличат, те са в обичайното за тях облекло. Все пак трябва да отбележим, че с обувки с високи токчета не можете да изпълните упражненията правилно. Във всички случаи се препоръчва свободно и удобно облекло от естествени материи, което не стяга и не запарва тялото. За предпочитане е дрехите да са в по-светли цветове, които създават спокойно и ведро настроение. Избягват се по възможност черни дрехи.


Като се има предвид, че Паневритмията е духовна практика, се изисква облеклото да не е предизвикателно и екстравагантно (не е желателно да се играе например по къси панталонки и потник, минипола или с твърде прозрачни дрехи). Дрехата, предназначена за Паневритмия, трябва да подчертава линията на движението, а не формите на тялото. Предпочитат се дрехи от меки и свободно диплещи се материи.

Когато се играе Паневритмия на големи празници, има традиция да се играе в бяло. Белият цвят е символ на хармония, защото съдържа всички цветове на дъгата в себе си, той символизира също чистота и щедрост. Белите празнични дрехи изразяват стремежа на практикуващите към постигане на тези добродетели.