panevritmia.info Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

  

 1. Какво означава "паневритмия"?

Думата “паневритмия” е съставена от три корена: “пан”, “ев” или “еу” и “ритъм”. “Пан” oзначaва всичко, все, всеобщ; “Ев” или “еу” е това, от което излиза всичко; то означава висшето, същината, реалното, същественото в света. А “ритъм” значи правилност в движението или във всеки външен израз на нещата.

Смисълът на думата "паневритмия" най-често се предава чрез израза: "висш космичен ритъм".

Според автора на Паневритмията „Ако движенията, които прави човек са в хармония с космичния ритъм, човек се свързва със силите на живата Природа и ги приема. Именно това се постига чрез паневритмичните упражнения. Движенията на Паневритмията не са произволни, но са взети от ритъма, който лежи в основата на космичния живот. Когато човек прави тези упражнения, той се хармонизира с цялото Битие и затова получава нещо ценно от него.“

 

 1. Всеки ли може да играе паневритмия?

Паневритмията е достъпна за всички възрасти. Няма ограничения относно пола, расата, образованието, социалната и религиозната принадлежност. Тя е колективна практика и за постигането на общата хармония всеки дава своя принос, като проявява уважение към другите участници и принципно единомислие с тях.

Най-добре е се посети курс по паневритмията, за правилно научаване на паневритмичните упражнения. Качествените курсове по паневритмия за начинаещи са обявени тук курсове за начинаещи 

Паневритмията е важна част от учението на Учителя Беинса Дуно и е от полза участниците да се запознаят с основните принципи на учението му, за да могат да разберат дълбокия ѝ смисъл. Това е наложително за задълбочените изследователи на историята, практиката и преподаването на паневритмията.

 

 1. Кога се играе паневритмия?

Паневритмия се играе от 22 март до 22 септември (важи за северното полукълбо на планетата) рано сутрин (най-добре веднага след изгрева на слънцето и не по-късно от 12 часа на обяд).

 

 1. Мога ли сам да играя паневритмия?

Може, но за това е необходимо добре да познавате Паневритмията. Все пак ползите от колективното изпълнение на Паневритмията са много по-многобройни и по-силно изразени, затова се предпочита групово изпълнение при възможност за такова.

 

 1. Кой е създателя ѝ?

Паневритмията е създадена в България през първата половина на XX век от Учителя Петър Дънов (1864-1944), известен и като Беинса Дуно [1]. В младежките си години той получава музикално, теологическо и медицинско образование и по-късно става известен като основател на уникална духовна школа, която ръководи лично над 22 години в България. Учителя П. Дънов оставя богато духовно-културно наследство –  близо 4000 лекции, публикувани в над 250 тома; статии; разговори; писма, специфични музикални произведения, паневритмията и др. Поради неговите енциклопедични познания и мъдрост, както и заради необикновените му способности и уважението, който са имали към него, учениците му и много от тези, които са търсели помощта му за съвет, лечение или упътване, го наричат „Учителя”. Това става по подобие на някои далекоизточни традиции, където духовният учител обяснява смисъла и целта на живота, показва пътя за духовната реализация на човека, ръководейки лично своите ученици. В западната духовна традиция също съществува подобно прозвище (макар и със съществени различия от източното понятие), напр. в мистичното направление в средновековната философия и особено у Майстер Екхарт – Учителя (магистър) Екхарт, известен теолог и философ от 13. в.

Уважението и признанието, които Учителя П. Дънов получава, далеч надхвърлят границите на България, което личи по множеството чуждоезични преводи на негови произведения и интереса към тях в най-различни страни на света. Смята се, че П. Дънов е най-превежданият и четеният в чужбина български автор – негови произведения са превеждани на руски, латвийски, английски, немски, френски, италиански, унгарски, чешки, испански, гръцки, иврит и др.

Още в далечната 1939 г. професор Алфред Ломони от Тулузкия университет определя идеите на П. Дънов като „необходими за възраждането на културата и откриване на нови хоризонти пред човечеството”, а папа Йоан XXIII смята, че най-големият философ в „днешната епоха” е П. Дънов.

 

 1. Каква е ползата от паневритмията?

Паневритмията подобрява и поддържа психичното и  физическото здраве, повишава работоспособността и съдейства за хармоничното развитие на човека и обществото.

Научни изследвания показват, че начално 5-6 месечно обучение по Паневритмия има следните ефекти:

 • намалява депресивните симптоми
 • намалява ситуативната и личностната тревожност,
 • намалява възприетият стрес,
 • намалява агресивността,
 • увеличава значимо позитивните емоции,
 • увеличава щастието,
 • повишава общата самооценка, надеждата, оптимизма,
 • повишава устойчивостта на стрес,
 • повишава удовлетвореността от живота;
 • подобрява статичнатa равновесна устойчивост,
 • подобрява динамичното равновесие и общата подвижност;
 • подобрява силовата издръжливост на определени мускулни групи;
 • подобрява качеството на живота, дължащо се на здравето, 

  като намалява ролевите ограничения, причинени от физически и емоционални проблеми,

  намалява усещането на телесна болка, 

  повишава емоционалното благополучие и виталността, 

  повишава общото здраве, 

  подобрява социалното функциониране и работоспособността.

 

 1. Как трябва да бъдеш облечен за Паневритмия?

При ежедневно изпълнение, когато участниците са на работа непосредствено след Паневритмия и няма възможност да се преобличат, те са в обичайното за тях облекло. Все пак трябва да отбележим, че с обувки с високи токчета не можете да изпълните упражненията правилно. Във всички случаи се препоръчва свободно и удобно облекло от естествени материи, което не стяга и не запарва тялото. За предпочитане е дрехите да са в по-светли цветове, които създават спокойно и ведро настроение. Избягват се по възможност черни дрехи.

Като се има предвид, че Паневритмията е духовна практика, се изисква облеклото да не е предизвикателно и екстравагантно (не е желателно да се играе например по къси панталонки и потник, минипола или с твърде прозрачни дрехи). Дрехата, предназначена за Паневритмия, трябва да подчертава линията на движението, а не формите на тялото. Предпочитат се дрехи от меки и свободно диплещи се материи.

Когато се играе Паневритмия на големи празници, има традиция да се играе в бяло. Белият цвят е символ на хармония, защото съдържа всички цветове на дъгата в себе си, той символизира също чистота и щедрост. Белите празнични дрехи изразяват стремежа на практикуващите към постигане на тези добродетели.

 

 1. Кога е създадена паневритмията?

Паневритмията е създадена в България в периода от 1922 до 1942 година.

 

 1. Къде мога да сe включа да играя Паневритмия?

Паневритмия се практикува в повечето градове на България – детайли виж тук: http://www.panevritmia.info/where-do-we-play/

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[1] Първата книга за паневритмията – „Паневритмия” (1938 г.) е подписана от автора с името Беинса Дуно. Традицията да се пише това име се запазва и в почти всички по-късни издания на книги за Паневритмията.